Knarren’ staan in de rij voor gepland tweede hofje

Nieuws - 6 augustus 2022

De stichting Knarrenhof krijgt van de gemeente Zwolle en woonstichting SWZ groen licht om de plannen voor een tweede ouderenbuurtje verder uit te werken. De kleine wijkjes waar ‘kwieke knarren’ voor elkaar zorgen en samen oud hopen te worden staan inmiddels op de radar van woonminister Hugo de Jonge. “Maar alleen hiermee los je een wooncrisis niet op.”

ARJAN BOSCH

De gemeente Zwolle is van plan om een terrein van het nieuwbouwdeel De Tippe bij Stadshagen daadwerkelijk te verkopen aan woonstichting SWZ. Die biedt de stichting Knarrenhof weer de ruimte voor de inrichting van een tweede buurt waar krasse ouderen levensloopbestendige woningen zullen betrekken. Populair, want voor de pakweg vijftig huizen hebben zich de afgelopen jaren bijna 1100 gegadigden ingeschreven.

Formeel gezien dan, zegt Peter Prak, want doorgaans blijft een kwart over die een daadwerkelijke verhuizing ziet zitten. Prak is bedenker van de zogenaamde Knarrenhofjes, waarvan er door het hele land meer en meer verschijnen. Ouderen wonen in een soort vrijblijvende gemeenschap en helpen elkaar waar nodig. En worden op die manier ook mantelzorgers. “De hof in Hasselt is zo goed als klaar. In Emmen zijn we net gaan bouwen.”

In Zwolle werd in 2017 een eerste Knarrenhof geopend, daarna volgden onder meer Hardenberg, Gouda, Zeewolde en een tweede in de Overijsselse hoofdstad. In Zutphen ontving Prak onlangs woonminister Hugo de Jonge. “En die had zijn Vlaamse collega meegenomen. Ze waren onder de indruk. Zestigplussers vormen 34 procent van de Nederlandse huishoudens. Als zij naar een hof verhuizen, komt een grote woning vrij.”

Wooncrisis

Die kan dan worden ingenomen door een gezin, zodat daarmee voor starters weer plek vrijkomt. “De ministers waren enthousiast en premier Rutte haalde de Knarrenhof in de Tweede Kamer aan als manier hoe het zou kunnen.” Het eventueel bezweren van de wooncrisis, denkt Prak, hoewel er op landelijk niveau per definitie veel gebouwd moet worden. “Maar tussen droom en daad staan soms praktische bezwaren.”

De gemeente Zwolle hoopt die weg te nemen door nu de intentie tot verkoop uit te spreken. Na gerechtelijk gesteggel in het Gelderse Didam – daar werd een raadhuis verkocht aan een projectontwikkelaar, zonder anderen een kans te geven – moet dat uiterst zorgvuldig gebeuren. “In principe mogen wij een Knarrenhof in De Tippe ontwikkelen. Maar als een andere partij denkt dat ook te kunnen, dan kan die zich melden.”

Middeleeuwse daken

Prak verwacht dat het niet zo’n vaart zal lopen en hoopt dat eind volgend jaar kan worden gestart met de daadwerkelijke bouw. Het ontwerp is volgens de oprichter nog niet publicabel, maar niettemin geïnspireerd op de historie van Zwolle. Daarbij keek Prak eerder als projectontwikkelaar uit over ‘die prachtige Middeleeuwse daken’. “Met knipoog naar het oudste stukje Zwolle willen we die terug laten komen.”

In de hof moeten straks vijftig woningen verrijzen. De helft daarvan is bedoeld voor sociale huur, daarnaast worden koopwoningen en iets duurdere huurhuizen gebouwd. Het overgrote deel van de bewoners is daarbij 60-plus, een leeftijd die enigszins in de buurt komt van de gebruikelijke omschrijving van een ‘knar’. “Maar het is slim om ook jonge ouderen, of noem ze oude jongeren, van rond de veertig mee te nemen. Toekomstig 60-plus.”

Nu de stichting Knarrenhof verder kan met de plannenmakerij, zonder dat het later allemaal voor niks blijkt te zijn, worden over niet al te lange tijd bewonersbijeenkomsten gehouden. Omdat in de woonvorm bewoners weliswaar op zichzelf leven, maar in een bepaalde mate afhankelijk zijn van elkaar, vindt Prak die eerste kennismaking belangrijk. “In zo’n zaal plaatsen we toekomstige buren dan ook bewust naast elkaar.”

 

 

 

Interesse gewekt

Voeg een regel toe die gebruikers vertelt hoe gemakkelijk ze contact met u kunnen opnemen